Advies

Binnen sauna, waar moet je aan denken?

5 minuten

17 februari 2022

Binnen sauna, waar moet je aan denken?

Heb je in je huis ruimte (gemaakt) voor een mooie sauna voor dat echte wellness gevoel? Dan helpen wij je graag verder met alle randzaken waar je aan moet denken en rekening mee moet houden. Ook helpen we je graag bij de keuzes die je kan maken.

Type sauna

Een binnen sauna kan gemaakt worden in tal van afmetingen, uitstralingen en in een vierkant, rechthoek of zelfs vijfhoek. Maar waar zitten de verschillen nou in als je het hebt over de wanden van de sauna? De belangrijkste functie van de wanden en het plafond van de sauna is de warmte binnen houden zodat jij lekker kunt gaan zweten. Het isolerende vermogen kan op twee manieren bereikt worden;

  • Door isolatiemateriaal in de wanden te verwerken
  • Door het hout massief te maken en het natuurlijke isolatievermogen van hout zijn werk te laten doen.

Geïsoleerde elementsauna

Optie 1 noemen wij ook wel een geïsoleerde elementsauna. Dit zijn sauna’s die zijn opgebouwd uit elementen. De wandelementen zijn uit een aantal lagen opgebouwd, zie de foto. Aan binnen- en buitenzijde van de wand zijn de saunaschroten te zien, dit zijn 16 mm dikke planken die als ze in elkaar geschoven worden een geheel vormen. Tussen die planken zit isolatiemateriaal verwerkt en een dampfolie. Het isolatiemateriaal spreekt voor zich. Het dampfolie zorgt ervoor dat het vocht dat in de sauna opbouwt niet in het isolatiemateriaal kan trekken. Daarnaast zorgt het er ook voor dat er geen schimmels kunnen gaan ontwikkelen binnenin de wanden. Hierdoor zal het isolatiemateriaal altijd goed zijn werk blijven doen. De houten delen hebben deze bescherming niet nodig, hout heeft als natuurlijke eigenschap dat het vocht opneemt en afstaat dus dat is geen probleem en daar hoef je niets aan te doen.

Met een geïsoleerde elementsauna heb je een aantal keuzes in de uitstraling, de houten bekleding kunnen we bij Azalp namelijk in een aantal verschillende houtsoorten maken. Standaard is het Noord-Europees vurenhout, maar het kan ook in Elzen of Espen hout. We hebben voor je hier ook een blog over geschreven waar we hier dieper op in gaan.

Waarom zou je voor een geïsoleerde elementsauna kiezen?
  • Door het isolatiemateriaal is de isolatiewaarde hoger, dus met name ook goed geschikt voor koudere ruimtes zoals garages of kelders.
  • Keuze in uitstraling door verschillende houtsoorten.
  • Je kunt infraroodstralers inbouwen in de wanden.

Massieve elementsauna

Optie 2, een sauna met massieve houten wanden noemen we ook wel een massieve elementsauna. De wanden zijn van massief hout gemaakt, maar de sauna wordt nog steeds opgebouwd uit elementen die het geheel vormen. Zie foto voor hoe zo’n element eruit ziet. Binnen en buitenwand is dus hetzelfde. Hier zorgt het hout voor de isolatiewaarde van de sauna. Deze sauna’s zijn altijd uitgevoerd in Noord-Europees vurenhout.

Waar moet je rekening mee houden bij een massieve elementsauna?
  • Infraroodlampen kunnen niet ingebouwd worden, dat wordt er altijd op gemonteerd
  • Je hebt iets meer kachelcapaciteit nodig omdat de massieve wanden opgewarmd moeten worden

Glas in de sauna, wat voor effect heeft dat?

Wij hebben bij Azalp allerlei sauna's, van heel traditioneel met allemaal dichte houten wanden tot aan sauna's met een moderne uitstraling door middel van glazen wanden en/ of deuren.

Door deze keuze kan je een eigen sfeer creëren en de sauna wat ruimtelijker laten ogen, of er juist een heel gezellig en wat donkerder plekje van maken. Natuurlijk is het belangrijk om te kijken naar wat je mooi vindt, of wat mooi staat in de ruimte. Maar uiterlijk is niet alles, wel of geen glas heeft ook wel degelijk effect op de sauna. Glas isoleert duidelijk minder goed dan de houten wanden van een sauna. Glas neemt de temperatuur van de ruimte op waar de sauna in staat, en dit koelt de warme lucht in de sauna af. Door gebruik van glas zal je dus een sterkere kachel nodig hebben om de sauna toch goed warm te stoken. Een simpele vuistregel hiervoor is, voor elke m2 glas in de sauna tel je 1 m3 bij de inhoud van de sauna op. Zo compenseer je het warmteverlies en zal je sauna toch voldoende warm worden.

Ondergrond

Om een sauna op te bouwen moet de grond in ieder geval vlak, verhard en waterpas zijn. Bij een binnen sauna zijn allerlei vloeroppervlaktes in principe mogelijk. Alleen bijvoorbeeld met laminaat moet je oppassen dat er geen vocht in trekt en het krom gaat trekken. Dan is het verstandig om er bijvoorbeeld een stuk vinyl overheen te plaatsen wat wel tegen water kan.

In een binnen sauna heb je geen binnen vloer. De ondergrond waar je hem op plaatst is dus ook meteen de vloer van de sauna.

Aansluiting

Om de sauna te verwarmen heb je natuurlijk wel kachel nodig, hier hebben we een aparte blogpost over geschreven om hierin alle mogelijkheden uit te leggen.

Blog met meer info over saunaverwarming.

Plaatsing van de sauna

Bij het bepalen van de optimale plek voor je binnen sauna is het belangrijk rekening te houden met de afstand van sauna tot andere muren in je huis. Doordat er door de sauna heen luchtcirculatie nodig is kan de sauna nooit helemaal strak tegen andere wanden geplaatst worden. Ons advies is om aan alle zijden waar een andere muur zit, 10 cm afstand te houden.

Conclusie

Er zijn behoorlijk wat zaken waar je keuzes in kan maken bij het kiezen van je ideale binnen sauna. Wij staan altijd klaar om je hierbij te helpen en adviseren, dit kan via mail/ telefoon maar ook in ons Experience Center waar wij op afspraak zijn geopend om je te adviseren.

Azalp

Geschreven door:

Azalp