Wat is...

Douglashout

2 minuten

15 februari 2022

Douglashout

Douglas is een houtsoort die veel wordt gebruikt voor overkappingen, veranda's en carports. Bij Azalp is Douglas hout te vinden in de collecties van WoodAcademy, Kirk & Michaels en Grandiwood.

Veel mensen hebben een voorkeur voor Douglas hout door de hogere duurzaamheidsklasse, voornamelijk wanneer zij het niet zittet om het hout iedere paar jaar te behandelen. Douglas hout heeft deze hogere duurzaamheidsklasse door het hoge percentage kernhout. Kernhout is het binnenste gedeelte van een boom - het buitenste deel, onder de bast, is spinthout. Het kernhout bevat hars en dit wordt steeds harder naarmate de jaren volgen. Hierdoor hebben de schimmels die tot rotting leiden minder kans om zich in het hout te vestigen. Om te zorgen dat het hout zo lang mogelijk mee gaat, moet grondcontact echter wel te allen tijden vermeden worden.

Douglas hout is gemakkelijk te herkennen aan de typerende rode kleur. Deze kleur verdwijnt redelijk snel wanneer je het hout onbehandeld buiten geplaatst wordt en zal dan een grijzige kleur krijgen. Douglashout is er in twee varianten; fijn bezaagd of geschaafd.

  • Fijn bezaagd is redelijk ruw aan het oppervlakte, waardoor het een robuuste uitstraling heeft maar ook flink wat splinters kan bevatten. Een voorbeeld hiervan is een WoodAcademy Duke overkapping.
  • Geschaafd Douglas hout is na het zagen machinaal glad gemaakt en heeft een strakkere en modernere uitstraling. Het is gemakkelijk te behandelen met een beits en splintert nagenoeg niet. Een WoodAcademy Ruby overkapping is hier een goed voorbeeld van.

Voordelen

  • Een houtsoort met een hogere duurzaamheidsklasse. Douglas hout kan zonder behandeling buiten worden gezet en zal dan 10-15 jaar mee gaan.
  • Een Douglas spar is tot wel 20 meter takvrij, waardoor er lange planken en balken van gemaakt worden.

Nadelen

  • Omdat Douglas hout na verloop van tijd droogt zullen er scheuren ontstaan in het hout, voornamelijk in dikke staanders of lange balken. Dit doet echter niets af aan de kwaliteit van het hout.
  • Lange planken of balken kunnen iets krom trekken of vervormen, dit is een resultaat van het werken van het hout. Dit doet niets af aan de kwaliteit van het hout en het is zeker nog gewoon te gebruiken.
Azalp

Geschreven door:

Azalp