Nieuws

Wereldwijde hout schaarste

2 minuten

5 oktober 2021

Wereldwijde hout schaarste

Wellicht heb je het al gemerkt: er is een grote schaarste in hout, waardoor de houtprijzen de pan uit rijzen. Dit is voornamelijk te wijden aan de teruggeschroefde productiecapaciteit door de COVID-19 pandemie. Omdat minder medewerkers tegelijk op de werkvloer aanwezig konden zijn, is er minder hout geproduceerd dan normaal. Ook werd er verwacht dat de vraag naar hout in de Coronacrisis zou afnemen, echter is het tegenovergestelde gebeurt.

Daarnaast zijn de Verenigde Staten begonnen met het invoeren van hoge importheffingen van Canadees hout. Dit heeft als gevolg dat handelaren uit de VS de Europese markt op zijn gegaan, om gebruik te maken van de aantrekkelijkere prijzen. Naast Amerikaanse handelaren, kopen ook handelaren uit China een groot deel van het Europese hout op/ Het kleinere aanbod in combinatie met de extreem grotere vraag hebben voor schaarste gezorgd in onder andere Douglas-, vuren en grenenhout, waardoor de prijzen voor deze houtsoorten enorm stijgen en de levertijden langer worden. Hierdoor kan het daarom ook wat langer duren voordat het door jou bestelde goed geleverd kan worden.

Bij bepaalde houtsoorten, waaronder vurenhout, zien we intussen de levertijden al enigszins teruglopen. Wij verwachten dat de levertijden van vurenhout de komende tijd nog verder zal teruglopen. Het zou dus zomaar kunnen dat de levertijden van vurenhout over een aantal weken tot maanden al een stuk korter zijn. Maar er zijn ook houtsoorten, waaronder Douglashout, waar nog steeds een enorme schaarste is en waarvan wij zelfs verwachten dat de schaarste nog zal oplopen, met als gevolg dat de prijzen van Douglashout de komende tijd zullen blijven stijgen.

Maar wat als je nu graag een Douglashouten overkapping wil bestellen, maar deze pas komende zomer geleverd wil hebben en de prijzen in de tussentijd weer stijgen? Er zijn een aantal zaken waarmee je rekening dient te houden. Prijsstijgingen zijn helaas niet te vermijden, tot en met 5% zijn deze voor onze rekening, boven de 5% zijn prijsstijgingen voor de klant. Wanneer je komende zomer toch wel graag wil kunnen genieten van je Douglas overkapping, raden wij aan deze zo snel mogelijk te bestellen om zeker te zijn van een tijdige levering.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van vooruit bestellen? Onze klantenservice staat voor je klaar!

Azalp

Geschreven door:

Azalp