Bekijk hier al onze deals!
Maak een afspraak
LuchtpompVijver beluchting

Luchtpomp

(1)


Selecteer de minimale en maximale prijs

€ 41,-

€ 42,-

MerkVijverwater zuurstofrijk maken met luchtpompen

Voor het leven in een vijver is zuurstof van levensbelang. Zuurstofrijk vijverwater is belangrijk voor vissen en ook bacteriën hebben zuurstof nodig om te zorgen voor een biologisch evenwicht van de vijver. Dit biologisch evenwicht zorgt er op zijn beurt voor dat het water helder blijft. Vijverbeluchting is daarom in vrijwel iedere vijver onmisbaar. Een luchtpomp brengt het water op een eenvoudige manier in beweging en maakt daarmee het water zuurstofrijk.

1 - 1 van 1 artikelen

Producten per pagina

Sorteer op

AquaForte Luchtpompset V-10

AquaForte Luchtpompset V-10

Meer capaciteiten beschikbaar

Op voorraad

€ 41,99


Waar wordt een luchtpomp geplaatst?

Een luchtpomp wordt aan de rand van de vijver geplaatst, meestal boven waterniveau. Enkel luchtpompen die gebruik maken van een terugslagklep kunnen onder waterniveau worden geplaatst. Plaats de luchtpomp niet in kleine ruimtes of in de volle zon, een luchtpomp moet namelijk genoeg kunnen afkoelen voor een lange levensduur.

Hoe werkt een luchtpomp?

Aan de uitlaat van de luchtpomp zit een slang, met aan het uiteinde een luchtsteen, welke in het water geplaatst wordt. Via deze slang wordt lucht het water ingepompt. De luchtsteen zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de luchtbellen.

De bubbels die ontstaan zorgen ervoor dat het wateroppervlak gebroken wordt en het water in beweging komt. Door de bewegingen is het water in staat om meer zuurstof op te nemen.

Voor welke toepassing wordt een luchtpomp gebruikt?

Een luchtpomp zorgt uiteraard voor de opname van extra zuurstof in het water, maar daarnaast heeft een luchtpomp meerdere toepassingen:

  • Het ijsvrij houden van de vijver in de winter

  • Het beluchten van een biologisch filter ter bevordering van de micro-organismen

  • Toevoegen van extra zuurstof in combinatie met een bodemdrain

Welke capaciteit heeft een luchtpomp nodig?

Logischerwijs heeft een kleine vijver met een lage visbezetting een minder hoge capaciteit luchtpomp nodig dan een grote vijver of een vijver met een hoge visbezetting. Over het algemeen heeft een vijver met een lage visbezetting een luchtpomp nodig met een capaciteit van ongeveer 2 liter lucht per minuut per 1000 liter vijverinhoud. Een vijver met een hoge visbezetting, zoals een koivijver, heeft een luchtpomp nodig met een capaciteit van ongeveer 4 liter lucht per minuut per 1000 liter vijverinhoud.

Energie besparen met een regelbare luchtpomp

Naast een reguliere luchtpomp is er ook de mogelijkheid om te kiezen voor een regelbare luchtpomp. Doordat een luchtpomp het gehele jaar gebruikt wordt, kan het interessant zijn om te kiezen voor een regelbare luchtpomp. In de winter heeft het vijverwater minder zuurstof nodig, dus kan de capaciteit van de pomp in de winter worden afgeschaald. Hiermee kan veel energie worden gespaard.