Bekijk hier al onze deals!
Maak een afspraak

De juiste fundering voor je blokhut

5 minuten

1 oktober 2020

De juiste fundering voor je blokhut

Een vraag die wij regelmatig horen van onze klanten is “waar moet een goede ondergrond of fundering voor het plaatsen van een tuinhuis of blokhut aan voldoen?” Hier is geen simpel antwoord op, omdat er veel variabelen zijn. In deze blog lees je alles over deze variabelen en leer je waar je rekening mee moet houden.

Wat is een fundering?

Een fundering dient als basis waar een constructie op steunt. Omdat een fundering de basis is, is dit vaak ook één van de eerste stappen die je moet uitwerken en plannen voordat je bijvoorbeeld een blokhut plaatst. De fundering wordt in of op de grond gebouwd, dus het is handig om van te voren vast te stellen welke soort ondergrond er in jouw tuin ligt.

Het plaatsen van een fundering wordt aangeraden als ondergrond voor iedere constructie. In het geval van een fundering voor tuinhuizen, blokhutten, buitenverblijven, garages en buitensauna’s die van hout zijn gemaakt is het haast vereist, omdat het essentieel is voor de duurzaamheid en stabiliteit van jouw houten constructie.

Zonder fundering staat je houten tuinhuis direct in contact met de grond. Dit wil je absoluut niet, omdat het hout dan constant beïnvloed wordt door de grond eromheen. Zo kan het hout niet uit zichzelf drogen na regen of sneeuw en kan er houtrot ontstaan. Ook zal de ondergrond zonder fundering snel verzakken en kan je constructie instorten.

Om je ondergrond als goede, stabiele basis voor te bereiden voor je fundering, zijn er vier factoren waar je rekening mee moet houden:

 1. Een stevige basis van grond onder de fundering
 2. De fundering moet vlak en geheel waterpas zijn
 3. Stel de oppervlakte voor je fundering vast
 4. Plaats funderingsbalken

Een stevige basis van grond onder de fundering

Als je hebt vastgesteld welke soort ondergrond er in jouw tuin ligt, kun je de meest geschikte tactiek toepassen om deze te verstevigen. In de meeste gevallen is het een kwestie van het zand te laten trillen, zodat alle lucht en gaten eruit gaan en het een glad en egaal geheel wordt. Meer details over ondergrond kun je lezen in DEZE blog die je hier alles over leert.

De fundering moet vlak en geheel waterpas zijn

Er zijn verschillende soorten van fundering aan te leggen, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: fundering moet altijd vlak en waterpas zijn. Vooral bij het aanleggen van tegels en bij het storten van beton is het belangrijk dat alles vlak is afgewerkt en het compleet waterpas is.

De verschillende soorten fundering

Betonbanden – ter ondersteuning van de blokhutwanden. Deze plaats je ⅔ in de grond. Op de betonbanden plaats je de funderingsbalken voor de verdere opbouw van je blokhut. Zeer geschikt voor tuinhuizen van een kleiner formaat en lichter gewicht.

Betontegels – beton dat gestort is in tegelvorm. In principe leg je dit hetzelfde aan als een normale bestrating, dus op een vlakke, waterpas ondergrond. Uitermate geschikt voor een houten constructie van middelgroot formaat en gewicht.

TTE tegels tegels van 100% gerecycled kunststof in roostervorm. Egaliseren van de ondergrond is voldoende om deze roosters gemakkelijk en snel te plaatsen. Doordat de roosters met elkaar verbonden zijn, ontstaat er een stevige constructie. Een vierkante meter gekoppelde TTE-roosters kan zonder gevolgen met maar liefst 1200 kg belast worden.

Houten palen – vrij eenvoudig te plaatsen. Vormen samen een soort raamconstructie, waardoor dit een hele geschikte keuze is voor een ondergrond die je niet compleet vlak kan krijgen. Meest geschikt om onder middelgrote tuinhuizen te plaatsen.

Betonvloer (gestort) – duurder dan bovenstaande opties, maar is wel geschikt voor de zwaarste constructies. Het beton wordt gestort op een vooraf bepaalde plaats. Bereken van tevoren goed hoe groot het oppervlak moet zijn en hoe diep.

De oppervlakte voor je fundering vaststellen

Het is belangrijk om exact te weten hoe groot de oppervlakte van je fundering moet zijn. Kleiner dan de grootte van je opbouw is natuurlijk geen optie.

Een fundering die even groot is als de buitenmaat van de wanden van je constructie is wel een optie. Zo gaat regen- en sneeuwwater meteen de grond in, zonder dat het in contact is geweest met je fundering en er dus geen water op kan staan.

Een fundering die groter is dan bijvoorbeeld je buitenverblijf omdat je er een overkapping bij hebt, is natuurlijk ook een optie. Dan zijn er wel meer maatregelen die je moet treffen om houtrot van weersinvloeden te voorkomen, zoals poeren of ankers onder de palen van je constructie plaatsen.

Funderingsbalken plaatsen: een laatste maar ook belangrijke stap

Funderingsbalken worden gebruikt om de eerste laag van je wanden te beschermen tegen grondwater om ze zo een langere levensduur te geven. De funderingsbalken worden bovenop de verschillende soorten fundering geplaatst. Hier bovenop komen dan de wanden van je tuinhuis of blokhut. Er zijn verschillende funderingsbalken op de markt, de beste zijn van hardhout zoals lariks of composiet (kunststof).

Wij staan voor je klaar!

Azalp begrijpt dat het niet altijd even gemakkelijk is om dit op een juiste manier in te vullen, daarom zijn wij met ons gehele team aan de slag gegaan om je een voorzetje te geven. In ons gehele assortiment vind je aan de rechterkant van het product onder de accessoires welke wij sterk aanbevelen het aantal benodigde funderingsbalken. Je hoeft ze slechts alleen nog te selecteren.

Wil je toch gericht advies of heb je nog andere vragen? Bel of mail ons dan en we zorgen voor een passend antwoord.

Succes!

Azalp

Geschreven door:

AzalpVeel gestelde vragen

Hoe onderhoud je een blokhut?

 • Controleer de regenafvoerpijp in de winter op vorstschade en maak alle goten schoon (vooral in de herfst is dit belangrijk, vanwege vallende bladeren). Op die manier zorg je ervoor dat het water kan worden afgevoerd en is de kans kleiner dat er lekkages in het tuinhuis ontstaan door verstoppingen.
 • Reinig het beits-/schilderwerk met water en eventueel een klein scheutje sop en verwijder algen, mos, vuil en onkruid. Wanneer dit af en toe gedaan wordt zal het beits-/ schilderwerk een stuk langer meegaan.
 • Controleer zo nu en dan het beits-/schilderwerk op barsten en scheuren. Met name delen die in contact staan met de grond, zoals bijvoorbeeld onderdorpels en funderingsbalken, dienen goed gecontroleerd te worden. Dit zijn namelijk de delen van het tuinhuis die snel last krijgen van vocht. Werk waar nodig bij met verf of beits.
 • Controleer of het beits-/schilderwerk poeder of krijt afgeeft, door met de hand over het oppervlak te wrijven. Is dit het geval, dan is het van belang om het beits-/schilderwerk schoon te maken en een nieuwe laag aan te brengen.
 • Controleer de kit tussen het raam en het kozijn aan de binnen- en buitenkant. Als er ruimte tussen zit zou er water kunnen binnendringen. In dat geval dient de kit opnieuw aangebracht te worden.
 • Controleer alle bewegende delen, zoals ramen en deuren, of deze nog goed openen. Klemmen zou het schilderwerk van je tuinhuis kunnen beschadigen, waardoor het hout niet meer beschermd is en er op termijn houtrot kan ontstaan.

Heb ik een vergunning nodig?

De meeste tuinhuizen of blokhutten van standaard formaat die wij bij Azalp aanbieden hebben helemaal geen vergunning nodig. Ben je er echter over aan het denken om een groter formaat tuinhuis neer te zetten, of eentje met een verdieping, dan is het belangrijk om goed naar de regels van jouw gemeente te kijken. Wij adviseren om altijd de regels van jouw gemeente na te lezen of vragen en te controleren of er stappen zijn die doorlopen moeten worden voordat je mag beginnen met bouwen.

Onder standaard formaat verstaan wij grofweg een blokhut of tuinhuis van 300cm of lager, met een oppervlakte van maximaal 30m2.

Rond en onder deze maten hoef je in de regel geen vergunning aan te vragen

Wat is vurenhout en wat zijn de voor- en nadelen?

Vurenhout is afkomstig van de boom die wij vooral als Kerstboom kennen; de Fijnspar. Het is de meest gebruikte naaldhoutsoort in Nederland en wordt niet alleen veel gebruikt voor tuintoepassingen, maar ook als constructiehout. Vurenhout is relatief goedkoop in aanschaf en door de zachtere structuur kan het op allerlei manieren gemakkelijk worden bewerkt.

Voordelen

 • Makkelijk te bewerken door de zachte structuur van het hout, dus gemakkelijk te zagen of te schaven.
 • Relatief goedkoop in aanschaf.

Nadelen

 • Kan niet onbehandeld buiten geplaatst worden, omdat het hout snel kan gaan rotten en schimmelen. Een juiste behandeling met een kwalitatieve beits zal dit tegengaan.
 • Harshoudende houtsoort, er kan dus hars uit het hout vloeien bij wat warmer weer.

Hoe gaat het maatwerk process in zijn werk?

Om het maatwerkproces wat duidelijker te maken hebben wij de stappen hieronder voor je op een rij gezet. Dan weet je wat je kunt verwachten.

 1. Het begint bij jouw idee, jouw droom
 2. Je doet inspiratie op en zet deze ideeën op papier
 3. Check of je zonder vergunning je droom mag verwezenlijken, informeer hiervoor bij je gemeente.
 4. Kom je ideeën bespreken in ons Experience Center in Breda. Samen met onze maatwerkspecialist zetten we jouw idee om in een werkbare schets. Wij zijn hier altijd op afspraak geopend zodat we onder het genot van een kopje koffie genoeg tijd hebben om alle plannen te bespreken.
 5. Wij werken je plan uit in een tekening met daarin alle benodigde informatie zoals afmetingen/hoogtes. Dit doen wij in overleg met de leverancier. Je krijgt die van ons toegestuurd in een volledige maatwerk offerte die is afgestemd op jouw wensen.
 6. Op het moment dat de maatwerk offerte helemaal naar wens is voor je zetten wij deze om in een order en gaan aan de slag met de productietekening. Tijdens het proces krijg je van ons nog de controle tekening voordat de bestelling daadwerkelijk geproduceerd wordt. Wij laten je tussendoor ook weten wanneer wij verwachten de order te ontvangen in ons magazijn.
 7. Je ontvangt het op maat gemaakte product gratis bij je thuis geleverd.
 8. Jijzelf, of ons vast montageteam, bouwt het pakket op volgens de bijgeleverde montagehandleiding.
 9. Na het behandelen en afwerken van je project kan je heerlijk genieten van je gerealiseerde droom en zien wij natuurlijk altijd graag een mooie foto van het eindresultaat!

De belangrijkste zaken om rekening mee te houden bij onze opbouwservice

 • De opbouwers werken onder de naam BD Opbouwservice, hiervan krijg je ook een mail. Zij zijn al meer dan 10 jaar werkzaam voor Azalp en voeren alle montageklussen voor ons uit.
 • Je maakt zelf de afspraak met de opbouwers, zorg er altijd voor dat je al een leverdatum hebt voordat je een opbouwafspraak maakt.
 • Check je ondergrond en zorg ervoor dat deze aan de eisen voldoet.
 • De opbouwers nemen het afval en restmateriaal niet mee na een opbouw, je bent zelf verantwoordelijk voor afvoer hiervan.
 • De opbouwers monteren geen elektra, of andere werkzaamheden. Ze monteren geen aangekochte spullen van andere firma's.