Keuzehulp

Een blokhut of tuinhuis?

6 minuten

22 maart 2023

Een blokhut of tuinhuis?

Een blokhut of tuinhuis in je tuin is een échte toevoeging waar je met veel plezier veel gebruik van zult maken. Een blokhut tuinhuis biedt jou namelijk een multifunctionele ruimte in jouw tuin waar je op veel manieren gebruik van kunt maken. Het is dan ook niet voor niets dat een blokhut tuinhuis erg populair is en in veel tuinen staat. 

Vaak krijgen wij de vraag wat nou eigenlijk het verschil is tussen een blokhut en een tuinhuis en wat belangrijke dingen zijn om aan te denken als je een tuinhuis blokhut gaat kopen. In deze blog beantwoorden wij deze vragen en nemen we je mee in de wereld van blokhutten en tuinhuizen.

Wat is het verschil tussen een blokhut en tuinhuis?

De woorden blokhut en tuinhuis worden vaak als synoniemen van elkaar gebruikt. Beiden creëren immers (opberg)ruimte in de tuin, maar toch zit er een significant verschil tussen een blokhut en tuinhuis. Een blokhut tuinhuis wordt veelal gebruikt als opbergruimte, daar waar een tuinhuis blokhut ook voor andere doeleinden gebruikt kan worden. Hieronder lees je wat het exacte verschil tussen een blokhut en een tuinhuis.

Wanneer is het een blokhut?

Een blokhut tuinhuis is opgebouwd uit houtstapelbouw. Dit is een manier van opbouwen waarbij balken door middel van een profielverbinding opgestapeld worden. Doordat je de wanden ook haaks in elkaar schuift, is het een erg stevige constructie. Bij een blokhut tuinhuis zijn alle wanden gesloten en wordt de toegang verleend door een (schuif)deur, zodat je gemakkelijk naar binnen en buiten kunt. 

In de meeste gevallen wordt een blokhut tuinhuis gebruikt om (tuin)spullen in op te bergen. Het is dan ook ideaal dat een blokhut tuinhuis vaak één ruimte beslaat zodat jij jouw spullen efficiënt kunt opbergen en makkelijk kunt bereiken.  

Wanneer is het een tuinhuis?

Een tuinhuis blokhut is een frame met daarin wanden opgebouwd. Deze bestaan uit losse planken, zoals Zweeds rabat of sponningplanken, maar kunnen ook van houten paneelbouw of metaal gemaakt zijn. Een metalen tuinhuis blokhut is een erg luxe en onderhoudsvriendelijke toevoeging aan je tuin.  

Een tuinhuis blokhut wordt ook gekenmerkt door de functie ervan. Je kunt het gebruiken als opbergruimte voor (tuin)spullen, maar je kunt er ook een ontspanruimte, 'woman shed' of hobbyruimte van maken. Vaak zijn in tuinhuizen dan ook ramen geïntegreerd of optioneel bij te bestellen zodat er voldoende licht de ruimte binnenvalt.

Welke afmetingen zijn het meest populair?

Bij de keuze voor een blokhut tuinhuis zijn een aantal aspecten belangrijk om mee te nemen in je beslissing. Denk bijvoorbeeld aan de look en feel, het type dak en uiteraard de afmetingen. De afmetingen zijn belangrijk om te weten, omdat je misschien een beperkte ruimte in je tuin hebt of genoeg ruimte moet hebben om alle spullen op te bergen. De afmeting van de blokhut tuinhuis is dus erg belangrijk. 

Een erg populaire afmeting is een blokhut tuinhuis 3x3. Dit biedt vaak de perfecte hoeveelheid opbergruimte om de grasmaaier, de barbecue en ander (tuin)gereedschap efficiënt op te bergen. Een andere veel gekozen afmeting is een blokhut tuinhuis 6x4. Vaak is bij deze afmeting een combinatie gecreëerd van een blokhut tuinhuis met overkapping. Je hebt dan voldoende ruimte om (tuin)spullen op te slaan en om in de schaduw heerlijk te ontspannen op een warme zomerdag.

Het isoleren van een tuinhuis of blokhut

Om het gehele jaar door gebruik te kunnen maken van jouw blokhut tuinhuis kun je ervoor kiezen om deze te isoleren. Een geïsoleerde blokhut tuinhuis houdt de hitte in de zomer buiten te deur en in de winter houdt het de extreme kou buiten de deur. De temperatuur wordt dus gereguleerd waardoor je het hele jaar door gebruik kunt maken van jouw blokhut tuinhuis.  

Het isoleren van een blokhut tuinhuis biedt jou de mogelijkheid om een aangename ruimte in je tuin te creëren waar je bijvoorbeeld een gamekamer, hobbyruimte, muziekstudio, atelier, mancave of meditatieruimte van kunt maken. Hoe dan ook: door het isoleren van de blokhut tuinhuis creëer je een aangename, multifunctionele ruimte!  

Als je de blokhut tuinhuis gaat isoleren, is het belangrijk om te weten wat hier de mogelijkheden toe zijn. Mogelijk moet je nog een binnenwand bestellen zodat je isolatiemateriaal tussen de buiten- en binnenwand kunt plaatsen.

Een tuinhuis of blokhut met overkapping

Een blokhut tuinhuis in je tuin is natuurlijk ideaal om op vele manieren gebruik van te maken, maar je kunt de functionaliteit ook uitbreiden. Een blokhut tuinhuis met overkapping in je tuin zorgt ervoor dat jij het gehele jaar door gebruik kunt maken van de blokhut tuinhuis.  

Gebruik het geïsoleerde tuinhuis in de winter als knusse, gezellige zithoek en ontspan in de zomer heerlijk onder de overkapping in de schaduw. De overkapping kun je gebruiken om bijvoorbeeld de eettafel, loungebank of buitenkeuken onder te plaatsen. Zo creëer je een multifunctionele buitenruimte waar je met veel plezier gebruik van zult maken.

Het type dak voor jouw blokhut tuinhuis

De uitstraling van jouw blokhut tuinhuis wordt medebepaald door het dak. Het type dak kun je bijvoorbeeld afstemmen op het dak van jouw woonhuis of de stijl van jouw tuin, maar je kunt hier ook geheel van afwijken. Het dak van jouw houten blokhut tuinhuis kun je aanpassen naar jouw smaak. Je kunt hierbij kiezen uit de volgende type daken: 

  • Modern lessenaarsdak 
  • Tijdloos zadeldak 
  • Strak plat dak 
  • Speels puntdak 
  • Eigentijdse kapschuur 
  • Unieke boog 
  • Landelijke wolfskap

Een blokhut tuinhuis van hout

Een blokhut of tuinhuis wordt veelal van hout gemaakt. Het is niet voor niets een mooi, warm en duurzaam materiaal. Vurenhout en Douglashout zijn hierin twee populaire, veel gekozen houtsoorten.  

Vurenhout is een erg makkelijk te bewerken houtsoort dat niet veel noesten of kwasten bevat waardoor het een ideale houtsoort is om een blokhut tuinhuis van te maken. Douglashout is een erg stoere en robuuste houtsoort dat direct voor een moderne en stevige uitstraling zorgt.  

Het is belangrijk om jouw houten blokhut tuinhuis goed te onderhouden. Wanneer je dit niet doet, is het hout gevoeliger voor vocht, schimmels en houtrot. Onderhoud het blokhut tuinhuis dus minimaal eens per vijf jaar met een beits om de levensduur te verlengen.

De juiste fundering voor jouw blokhut tuinhuis

Het is belangrijk om jouw blokhut of tuinhuis op een stevige, waterpasse fundering te plaatsen. Een fundering is een stevige ondergrond waar de constructie op steunt. Er zijn verschillende manieren om een stevige fundering aan te leggen, maar welke manier je ook kiest: een fundering is essentieel voor een lange levensduur van jouw tuinhuis of blokhut. Als je geen fundering plaatst, bestaat de kans op verzakkingen en is eventueel hout niet beschermd tegen optrekkend vocht. 

De funderingen waar je uit kunt kiezen zijn: betonpoeren, betonbanden, betontegels, TTE-tegels en een gestorte betonvloer. Het is afhankelijk van het type blokhut tuinhuis welke fundering de juiste is. Als de constructie houten palen bevat kun je bijvoorbeeld voor betonpoeren kiezen. Bij een gehele houten blokhut of tuinhuis is het van belang om funderingsbalken te gebruiken naast een stevige, waterpasse fundering. Overleg, als je twijfelt, met een van onze experts om te bepalen welke fundering de juiste is voor jouw blokhut tuinhuis.

Azalp

Geschreven door:

Azalp