Bekijk hier al onze deals!
Maak een afspraak

Kun je jouw tuinhuis vergunningvrij bouwen? | Azalp

5 minuten

14 maart 2023

Kun je jouw tuinhuis vergunningvrij bouwen? | Azalp

Je vraagt je misschien af waar je allemaal rekening mee moet houden voordat je een tuinhuis in jouw tuin gaat plaatsen. Eén van de aspecten waar je rekening mee moet houden is een eventuele vergunningsaanvraag. Of jij jouw tuinhuis vergunningvrij kunt plaatsen, is afhankelijk van een aantal factoren. Je kunt over het algemeen jouw tuinhuis vergunningvrij plaatsen als deze bijvoorbeeld lager is dan 3 meter, op de achtererfgrens staat en niet groter is dan dertig vierkante meter. Hieronder lees je alles over de wet- en regelgeving waarmee je rekening moet houden om jouw tuinhuis vergunningvrij te bouwen. 

Een tuinhuis vergunningvrij bouwen

Er zijn een aantal factoren die meewegen of jouw tuinhuis vergunningvrij geplaatst kan worden of niet: de positie op jouw perceel, de oppervlakte, de hoogte en eventuele andere uitzonderingen. Het is dus niet altijd 100% vanzelfsprekend dat jij jouw tuinhuis vergunningvrij kunt bouwen. Er zijn over het algemeen wel een aantal vuistregels die je kunt aanhouden om te bepalen of je jouw tuinhuis vergunningvrij kunt plaatsen: 

  • Het tuinhuis mag niet groter zijn dan 30 m²; 
  • Het tuinhuis mag niet hoger zijn dan 3 meter; 
  • Het tuinhuis is geen vaste woonplaats; 
  • Het tuinhuis heeft geen twee verdiepingen. 

Naast deze basisregels moet het tuinhuis op het achtererfgebied staan. Over het algemeen is dit het gebied achter het huis, vanaf 1 meter achter de voorgevel van het woonhuis. Bij hoekhuizen en twee-onder-een-kapwoningen speelt ook de zijtuin een rol in het bepalen van de achtererfgrens. Controleer dit altijd op de website van de Rijksoverheid.  

Ook het aantal bijgebouwen en de totale oppervlakte hiervan (bebouwingsgebied) heeft invloed op of jij jouw tuinhuis vergunningvrij kunt bouwen. Daarnaast is het ook van belang om te weten of er sprake is van een beschermd dorps- of stadsgezicht of een monumentaal pand, omdat dan voor het plaatsen van een tuinhuis vergunningvrij andere regels gelden.  

De regels voor het vergunningvrij bouwen van het tuinhuis kunnen per gemeente verschillen. Het is dan ook absoluut aan te raden om bij je eigen gemeente na te gaan welke regels voor vergunningvrij bouwen van een tuinhuis voor jouw situatie gelden. Zo kan het voorkomen dat je in Amsterdam geen vergunning nodig hebt voor het tuinhuis, terwijl je in Arnhem in dezelfde situatie wel een vergunning nodig hebt. Je kunt ook gebruik maken van de handige tool: de vergunningcheck

De maximale hoogte voor een tuinhuis vergunningvrij

Er zijn dus veel regels omtrent het vergunningvrij bouwen van jouw tuinhuis. De locatie, de grootte en de functie zijn onder andere van belang. Ook de hoogte van het tuinhuis is hierbij van belang. De hoogte om het tuinhuis vergunningvrij te kunnen plaatsen, is maximaal 3 meter, mits er minimaal 4 meter tussen het hoofdgebouw (woonhuis) en het bijgebouw (tuinhuis) zit.  

Wil je het tuinhuis binnen 4 meter van jouw woonhuis plaatsen, dan mag de hoogte van het tuinhuis om vergunningvrij te mogen bouwen, maximaal 4 meter zijn. Als jouw tuinhuis hoger dan 5 meter wordt, kun je geen tuinhuis vergunningvrij bouwen, omdat je hiervoor altijd een vergunning nodig hebt.  

Een tuinhuis vergunningvrij plaatsen

Als je alle wet- en regelgeving hebt doorgenomen, de vergunningscheck hebt gedaan en eventueel ook nog bij je eigen gemeente hebt nagevraagd, kun je het tuinhuis vergunningvrij plaatsen! Voordat je jouw tuinhuis vergunningvrij plaatst is het belangrijk een goede fundering aan te leggen. Zo voorkom je verzakkingen en geniet jij jarenlang van alle gemakken van het tuinhuis. 

Zodra de fundering ligt, kun je aan de slag om het tuinhuis vergunningvrij op te bouwen. Vraag altijd een vriend, vriendin, je zus of je vader om je te helpen zodat de opbouw gemakkelijker en efficiënter gaat. Wil je de opbouw liever niet zelf doen? Dan kun je er bij Azalp ook voor kiezen om het vergunningvrij bouwen van jouw tuinhuis over te laten aan onze montageservice.  

Is het plaatsen van zonnepanelen op mijn tuinhuis vergunningvrij?

Duurzaamheid is een onderwerp dat niet meer weg te denken is uit de samenleving vandaag de dag. Zonnepanelen zijn een veelgebruikt middel om een steentje bij te dragen aan een duurzame samenleving. Ook met de hoge energieprijzen is het aanschaffen van zonnepanelen populairder geworden. Standaard worden zonnepanelen op daken van woonhuizen gelegd, maar je kunt er uiteraard ook voor kiezen om zonnepanelen op jouw tuinhuis te plaatsen. De vraag is dan of je het plaatsen van zonnepanelen op het tuinhuis vergunningvrij kunt doen. Het antwoord hierop is niet eenduidig. Je mag bij voorbaat niet hoger dan 5 meter bouwen, maar het is ook afhankelijk van het bestemmingsplan van je woning of je zonnepanelen op het tuinhuis vergunningvrij kunt plaatsen. Controleer dit dus te allen tijde bij jouw gemeente. 

Kan ik een tuinhuis vergunningvrij in een stadstuin plaatsen?

De grootte van een tuinhuis vergunningvrij is afhankelijk van de oppervlakte van jouw (stads)tuin. In een tuin die kleiner is dan 100 m² mag je 50% hiervan zonder vergunning bebouwen. Als jouw stadstuin dus 20 m² groot is, mag je hier 10 m² van bebouwen. Houd hierbij rekening met het grenzen van de erfgrens aan eventueel openbaar gebied. Je mag jouw tuinhuis vergunningvrij bouwen mist deze minimaal 1 meter van de erfgrens af staat. Een uitzondering hierop is een achterpad; een achterpad of wandelpad. Controleer altijd bij de vereniging van de stadstuin of je inderdaad jouw tuinhuis vergunningvrij kunt plaatsen. Zo voorkom je teleurstellingen. 

Azalp

Geschreven door:

Azalp