Wat is...

Funderingsbalken

1 minuten

15 februari 2022

Funderingsbalken

Bij het bestellen van een blokhut heb je de keuze om ook funderingsbalken mee te bestellen. Hoewel sommige klanten er voor kiezen om deze optie links te laten liggen, raden wij echt aan om deze wel mee te bestellen. Maar waarom?

Funderingsbalken zorgen ervoor dat de onderste planken van de wanden van de blokhut een langere levensduur krijgen, doordat deze planken niet in contact komen met de grond, met grondwater en met vuil. Wanneer er geen funderingsbalken worden gebruikt en de planken daardoor rechtstreeks op de grond staan, kan er vocht en vuil in het hout trekken, waardoor dit op den duur gaat schimmelen en rotten.

Daarnaast dienen funderingsbalken voor een goede afwatering. Dit is te zien op onderstaande afbeelding. Ook dit zorgt ervoor dat de planken van de wanden zo min mogelijk in contact komen met water.

Hoe bieden wij onze funderingsbalken aan?

De funderingsbalken die wij leveren hebben rechte zijdes. Voor een mooie afwerking en betere effectiviteit, raden wij aan om de balken in verstek te zagen. Dit houdt in dat uiteinden van de balken in een hoek van 45° worden afgekort, zodat de balken daarna precies in elkaar vallen en mooi aansluiten.

Belangrijk: bij houtstapelbouw wordt de eerste laag van de blokhut bij de verbindingsstukken vastgeschroefd aan de funderingsbalk. Funderingsbalken zijn dan ook essentieel bij houtstapelbouw.

Azalp

Geschreven door:

Azalp