Bekijk hier al onze deals!
Maak een afspraak

Hoe verwarm je een zwembad?

6 minuten

15 juni 2022

Hoe verwarm je een zwembad?

Wanneer je je zwembad klaar wilt maken voor de zomer is het natuurlijk wel de bedoeling dat je aangenaam kan zwemmen in water met een fijne temperatuur. Maar hoe werkt het verwarmen van je zwembad naar die gewenste 25°C à 30°C? Met welk apparatuur kan het en waar moet je rekening mee houden? Dat lees je in deze blog!

We gaan het hebben over elektrische verwarming, warmtewisselaars, warmtepompen en zonnecollectoren.

 1. Hoe werkt elektrische zwembad verwarming?
 2. Hoeveel lang duurt je zwembad verwarmen met elektrische verwarming?
 3. Hoeveel kost het om je zwembad te verwarmen met elektrische verwarming?
 4. Hoe werkt een zwembad warmtewisselaar verwarming?
 5. Hoelang duurt je zwembad verwarmen met warmtewisselaars?
 6. Hoeveel kost het om je zwembad te verwarmen met warmtewisselaars?
 7. Hoe werkt zwembadverwarming door warmtepompen?
 8. Hoeveel lang duurt je zwembad verwarmen met warmtepompen?
 9. Hoeveel kost het om je zwembad te verwarmen met warmtepompen?
 10. Hoe werken zonnecollectoren als zwembadverwarming?
 11. Hoeveel lang duurt je zwembad verwarmen met zonnecollectoren?
 12. Hoeveel kost het om je zwembad te verwarmen met zonnecollectoren?
 13. Goed om te weten

Wanneer je je zwembad klaar wilt maken voor de zomer is het natuurlijk wel de bedoeling dat je aangenaam kan zwemmen in water met een fijne temperatuur. Maar hoe werkt het verwarmen van je zwembad naar die gewenste 25°C à 30°C? Met welk apparatuur kan het en waar moet je rekening mee houden? Dat lees je in deze blog!

We gaan het hebben over elektrische verwarming, warmtewisselaars, warmtepompen en zonnecollectoren.

Hoe werkt elektrische zwembad verwarming?

Een elektrische zwembadverwarming is te vergelijken met de werking van een waterkoker. Een zwembadpomp zorgt ervoor dat het water langs een verwarmde spiraal stroomt, waardoor het water wordt opgewarmd, en vervolgens weer terug het zwembad in stroomt.

Tip: Een tip van Azalp

Hoeveel lang duurt je zwembad verwarmen met elektrische verwarming?

De grootte van je zwembad heeft invloed op de tijd die het kost om het te verwarmen middels elektrische verwarming en ook de buitentemperatuur speelt een rol. Het kan twee tot zeven dagen duren om je zwembad op te warmen met deze techniek.

Hoeveel kost het om je zwembad te verwarmen met elektrische verwarming?

Over het algemeen is dit de duurste manier, want het is niet erg zuinig in gebruik. Om een zwembad van 15m³ van 15°C naar 25°C te krijgen heb je 174kWh nodig wat €43,50 kost. Als het water eenmaal deze temperatuur heeft, kost het natuurlijk minder om het stabiel te houden. Rekening houdend met het feit dat ’s nachts de temperatuur tot twee graden kan dalen, heeft hetzelfde zwembad van 15 m3, 34,8kWh aan energie nodig wat uit komt op €8,70 per dag.

Voor- en nadelen elektrische verwarming

 • Duurzame optie, zeker als je stroom uit zonnepanelen komt

 • De temperatuur is eenvoudig in te stellen en consistent te houden

 • Aanschaf is relatief goedkoper dan alternatieven

 • Over het algemeen de duurste manier van je zwembad verwarmen

Hoe werkt een zwembad warmtewisselaar verwarming?

Een warmtewisselaar voor een zwembad werkt in principe hetzelfde als een radiator in huis. Het zwembadwater wordt door de warmtewisselaar gepompt. In deze warmtewisselaar zit ook een spiraalvormige leiding, waar het warme water van de cv of boiler doorheen stroomt. Zo komt het zwembadwater in contact met de warme leiding, waardoor het vanzelf opwarmt. Een warmtewisselaar heeft dus verschillende aansluitingen, zowel voor het zwembadwater als voor het warme water van bijvoorbeeld de cv of de boiler. Verwarmen met een warmtewisselaar is vooral ideaal als je snel het water opgewarmd wil hebben.

In de afbeelding hieronder zie je waar de warmtewisselaar (in de afbeelding "heat exchanger" tussen alle techniek staat.

Hoelang duurt je zwembad verwarmen met warmtewisselaars?

Ook bij deze soort verwarming is het afhankelijk van de grootte van je zwembad en de buitentemperatuur. Je zwembad verwarmen door warmtewisselaars is wel een van de snelste manieren: het kost over het algemeen maar één dag.

Hoeveel kost het om je zwembad te verwarmen met warmtewisselaars?

Dit wordt aangesloten op je verwarmingssysteem van je huis, dus het is goedkoop om aan te sluiten. Echter zal het gebruik oplopen bij je maandelijkse verbruik.

Voor- en nadelen warmtewisselaars

 • Goedkope optie qua installatie

 • Warmt je water heel snel op

 • Aan de dure kant in verbruik

Hoe werkt zwembadverwarming door warmtepompen?

Een warmtepomp werkt eigenlijk zoals een koelkast, maar dan andersom. Door luchtdruk en een speciaal gas in de warmtepomp wordt het water opgewarmd. Een warmtepomp verwarmt het zwembadwater simpelweg door gebruik te maken van de warme lucht rondom de pomp. Een warmtepomp haalt deze warmte uit de lucht en blaast koude lucht door middel van een ventilator uit het apparaat. Een warmtepomp gebruikt de warmte uit de buitenlucht om het water op te warmen, zelfs bij vrij lage temperaturen kun je je zwembad op deze manier verwarmen. Een warmtepomp verbruikt gemiddeld tot viermaal minder energie dan een elektrische zwembadverwarming of een warmtewisselaar.

In de afbeelding hieronder zie je aan de linkerkant een voorbeeld van hoe een warmtepomp aangesloten kan worden.

Hoeveel lang duurt je zwembad verwarmen met warmtepompen?

Met een buitentemperatuur van 20°C heeft een warmtepomp van 15kW vijf tot zes uur nodig om een bad van 70m³ met 1°C op te warmen. Als je de pomp 24 uur per dag laat draaien komt dit uit op een stijging in de temperatuur van 4°C per dag.

Hoeveel kost het om je zwembad te verwarmen met warmtepompen?

Om een zwembad van 15m³ te verwarmen met warmtepompen heb je 34,8kWh aan energie nodig wat €8,70 kost. Om het water op een constante temperatuur te houden kun je de pompen niet zomaar uitzetten. Ook moet je rekening houden met de temperatuurdaling in de nacht. Om de temperatuur consistent te houden met de daling van 2°C In de nacht, heeft hetzelfde zwembad van 15m³ 6,96kWh energie nodig voor een prijs van €1,74 per dag.

Voor- en nadelen warmtepompen

 • Warmt zeer efficiënt op met lage verbruikskosten

 • Een warmtepomp is op de langere termijn de beste investering. Kies je voor een inverter warmtepomp dan werkt de pomp automatisch o.b.v. wat nodig is, super energiezuinig dus!

 • Relatief hoge aankoopprijs

 • Afhankelijk van de buitentemperatuur en wordt aangeraden deze alleen te gebruiken bij een omgevingstemperatuur van 10°C of hoger.

Hoe werken zonnecollectoren als zwembadverwarming?

Solarbollen of zonnecollectoren op basis van EPDM matten zijn ideaal om je zwembad te verwarmen. De werking is simpel, het zwembadwater wordt door de collector gepompt waar het door de zon wordt verwarmd. Een zonnecollector plaats je op een zonnige plek. Daarnaast heb je een zwembadpomp nodig om het water er doorheen te pompen. Houd er rekening mee dat je zwembadpomp genoeg capaciteit moet hebben om de afstand, en mogelijk het hoogteverschil, tussen het zwembad en de collector te overbruggen.

Hoeveel lang duurt je zwembad verwarmen met zonnecollectoren?

Hier is helaas niet één antwoord op te geven, omdat je afhankelijk bent van de zon.

Hoeveel kost het om je zwembad te verwarmen met zonnecollectoren?

Één bol verwarmt 5000 liter water en is afhankelijk van de zon. De kosten hiervan zijn daarom per zwembad zo verschillend dat wij hier geen inschatting van kunnen geven.

Voor- en nadelen zonnecollectoren

 • Aankoop is relatief goedkoop

 • Gebruik kosten zijn laag

 • Afhankelijk van de zon

Goed om te weten

 • ’s Nachts koelt het water af met 1 °C tot 2 °C, hou hier rekening mee wanneer je de techniek instelt.
 • Bij ieder verwarmd zwembad is goede isolatie noodzakelijk om onnodig hoge kosten te voorkomen.
 • De berekeningen in deze blog zijn ingeschat op gemiddelde prijzen, dus het kan zijn dat de kosten voor jouw persoonlijke situatie hoger of lager uitvallen.
 • Naast een aangename temperatuur in de zomer, zorg je er met een zwembadverwarming ook voor dat je meer dagen kan genieten van je zwembad met een aangename temperatuur buiten de zomer om.
Azalp

Geschreven door:

Azalp