Keuzehulp

Kies je een binnen- of buitensauna?

3 minuten

8 februari 2022

Kies je een binnen- of buitensauna?

Twijfel je nog tussen een sauna binnen in huis of lekker in de tuin? Wij leggen je een aantal verschillen uit en helpen je zo om tot een keuze te komen. Heb je toch nog vragen, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

In principe kan je overal een sauna plaatsen, van de badkamer tot schuur en van de voortuin tot helemaal achterin. Hierbij is natuurlijk de beschikbare ruimte eis nummer 1, er moet wel plek zijn om een sauna neer te zetten. In een nieuwbouwhuis kan je er rekening mee houden in de badkamer of in de kelder, maar in een bestaand huis wordt dat vaak al lastiger. Wellicht heb je een kamer over waar hij in kan komen te staan, of wijk je toch uit naar buiten?

Checkpunten om rekening mee te houden voor een binnen sauna

  • Heb je genoeg ruimte om de sauna te plaatsen?
  •  Is de aanwezige vloer waterpas, en geschikt tegen warmte/ vocht?
  • Is er voldoende ventilatie in de ruimte aanwezig? Kan er een raam open of is er mechanische ventilatie?
  • Is er voldoende hoogte (ca. 220 cm nodig) en geen schuin plafond?

Een reden om voor een binnen sauna te kiezen ten opzichte van een buitensauna zou kunnen zijn dat je geen krachtstroomaansluiting hebt (380V). Een kleine binnen sauna is nog wel aan te sluiten op een normaal stopcontact, maar buiten is dat geen optie en zal je naar een hout gestookte kachel moeten.

Buiten heb je naast beschikbare ruimte ook nog een ander belangrijk punt om rekening mee te houden. De meeste mensen willen toch een beetje privacy als je gebruik maakt van de sauna. Je kunt de sauna natuurlijk in een hoekje plaatsen en door middel van groen een beschut plekje creëren maar let op de inkijk vanaf boven van buren en omwonende.

Checkpunten om rekening mee te houden voor een buitensauna

  • Is er ruimte om de sauna te plaatsen en is de grond geschikt om een verharding aan te leggen waar de sauna op komt te staan? Als er bijvoorbeeld een grote boom staat met veel wortels kan het lastig worden de grond goed egaal te maken en te houden.
  • Heb je de juiste stroomaansluiting of kan deze aangelegd worden?
  • Zit je beschut tegen inkijk van omwonende? 

Voor zowel binnen-, als buitensauna’s zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden, maar er zijn ontzettend veel opties. Niet alleen is er een groot standaard assortiment, wij maken ook maatwerk sauna’s. Wij kijken graag met je mee naar de mogelijkheden!

Azalp

Geschreven door:

Azalp