Advies

Vergunning nodig - wat je moet weten

6 minuten

15 februari 2022

Vergunning nodig?

Wanneer heb ik een vergunning nodig?

In deze blog nemen we je mee in alles wat je moet weten omtrent een vergunning. Van of het daadwerkelijk nodig is tot aan het aanvragen.

Weet je inmiddels helemaal wat je gaat aanpakken in je tuin? En heb je daar ook een bijpassend model voor gevonden bij Azalp? Dan is het belangrijk stil te staan bij wanneer en waarvoor je precies een vergunning nodig hebt. Het is lang niet altijd benodigd, maar we nemen het zekere voor het onzekere. Kijk hieronder naar de onderwerpen en kies welke bij jou past.

Tip: Regels hebben een kans om per gemeente verschillend zijn. Wij raden daarom aan om ook de informatie die jouw gemeente aanlevert op hun website te controleren.

Vergunning carport

Een carport vergunning is in de meeste gevallen niet noodzakelijk en valt onder een vergunningsvrije bouw. Een carport benaderen we in de regel hetzelfde als een overkapping, een aanbouw of uitbouw. Ze lijken mogelijk niet op elkaar maar hebben wel degelijk wat gemeen: namelijk dat het een constructie is met een dak. Je kunt er vanuit gaan dat je geen carport vergunning nodig hebt als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • De totale oppervlakte is niet groter dan 30m²
 • De hoogte van de carport is onder de 3m
 • Er zitten geen wanden in de carport

Er zijn uiteraard altijd uitzonderingen. Het kan per gemeente verschillend zijn en het is afhankelijk waar je de carport plaatst. Als een carport zichtbaar is vanuit het straatbeeld is de kans bijvoorbeeld groter dat je wél een vergunning nodig hebt. Controleer dit dus goed bij je eigen gemeente en neem een kijkje bij de Rijksoverheid. Ook kun je gebruik maken van een tool welke vaker aangeraden wordt: de vergunningschecker.

Wil je graag een blik werpen op de carports welke wij allemaal aanbieden? Hieronder zie je 2 mooie voorbeelden. We bieden deze ook in aluminium aan. Ook zijn er veel maatwerkmogelijkheden om een model helemaal naar jouw wensen aan te passen!

Vergunning tuinhuis

Een tuinhuis vergunning is lang niet altijd noodzakelijk. De meeste tuinhuizen of blokhutten van standaard formaat die wij bij Azalp aanbieden, hebben helemaal geen vergunning nodig. Het is aanbevolen om in ieder geval bij onderstaande zaken stil te staan. Voldoet jouw plan niet aan één van onderstaande voorwaarden, dan is het verstandig dit te controleren bij de gemeente.

 • Het tuinhuis is niet groter dan een oppervlakte van 30m²
 • Het tuinhuis wordt geen vaste woning
 • Het tuinhuis wordt niet hoger dan 3m
 • Er komen geen verdiepingen op

Wij adviseren om altijd de regels van jouw gemeente na te lezen en te controleren of er stappen zijn die doorlopen moeten worden voordat je mag beginnen met bouwen. Dit kun je doen op de site van de rijksoverheid. Het is natuurlijk ook altijd afhankelijk van waar je de blokhut/het tuinhuis wilt plaatsen. Je kunt ook gebruik maken van deze bruikbare tool: de vergunningschecker.

Wil je graag een blik werpen op de tuinhuizen welke wij allemaal aanbieden? Hieronder zie je 2 mooie voorbeelden. We bieden deze in heel wat varianten aan en zijn ook erg flexibel met maatwerkopties.

Vergunning overkapping

Een overkapping vergunning is niet altijd noodzakelijk. Desondanks is het wel noodzakelijk om goed onderzoek te doen of je een vergunning nodig hebt voor jouw overkapping. In de regel mag een overkapping vaak vergunningsvrij gebouwd worden, al zijn de regels per 2022 wel wat aangescherpt. Let in ieder geval op een paar belangrijke punten hieronder voor je op een rij -> Voldoe je niet aan onderstaande voorwaarden, dan is de kans dat je een vergunning nodig hebt groter.

 • De overkapping mag niet uit meer dan 50% van het tuinoppervlakte bestaan
 • De overkapping wordt niet als hoofdwoning gebruikt
 • De overkapping is niet groter dan 30m²
 • Valt het binnen de 2,5 meter zone aan huis, dan mag de overkapping maximaal 4 meter hoog zijn
 • Buiten bovenstaande zone geldt doorgaans een maximale hoogte van 3m.

We adviseren je goed te oriënteren via de website van de Rijksoverheid, bij je eigen gemeente én je kunt gebruik maken van deze handige tool, de vergunningscheck.

Wil je graag een blik werpen op de overkappingen welke wij allemaal aanbieden in ons uitgebreide assortiment? Hieronder zie je 2 mooie voorbeelden. We bieden deze ook in aluminium aan en er zijn uitgebreide mogelijkheden met maatwerk.

Vergunning aanvragen

Wanneer je daadwerkelijk een vergunning aanvraagt, dan hebben wij een handigheidje! Je hebt hem al een paar keer voorbij zien komen in de teksten hierboven. Een online tool om te controleren of je wel of geen vergunning nodig hebt voor bijvoorbeeld je overkapping, veranda, pergola, carport of tuinhuis. Op de website van het Omgevingsloket vind je deze vergunningscheck voor particulieren. Na het invullen van een vragenlijst krijg je direct te weten of je voor jouw wens een vergunning nodig hebt. Gemeentes verwijzen ook met regelmaat naar deze pagina, dus raden we ook aan contact op te nemen met je eigen gemeente en een blik te werpen op de site van de Rijksoverheid.

Na het aanvragen

Als je toch graag een groter tuinhuis wilt plaatsen en het daarom nodig is om een vergunning aan te vragen bij de gemeente, houd er dan rekening mee dat de aanvraag van de vergunning eventjes kan duren. Het is eerder regel dan uitzondering dat er maanden overheen kan gaan voordat je uitsluitsel krijgt van de gemeente. Natuurlijk kun je in de tussentijd bij Azalp terecht voor al je vragen en zullen wij je helpen met de juiste informatie over de voorbereidingen die je kunt treffen en het opstellen van een mooie offerte.

Bij alle Azalp tuinhuizen, overkappingen, carports en blokhutten staan de juiste afmetingen online, zodat je altijd de juiste informatie hebt om aan te geven bij de gemeente. Mis je toch nog informatie, neem dan gerust contact met ons op zodat we met je mee kunnen kijken en de juiste informatie kunnen verstrekken.

Azalp

Geschreven door:

Azalp

Ben je er nog niet helemaal aan uit?

Nog niet helemaal zeker van je zaak en/of heb je nog vragen? Vraag het dan aan ons team!

Contact opnemen


Veel gestelde vragen

Heb ik een vergunning nodig voor een tuinhuis?

In de regel en bij standaard maten heb je lang niet altijd een tuinhuis vergunning nodig. Lees in deze blog waar je bij stil moet staan en waar nu net de uitzondering kan zitten.
Hoe hoog mag mijn overkapping zijn?

Gebruikelijk: binnen de 2,5 meter zone mag een overkapping maximaal 4 meter hoog zijn. Buiten deze zone geldt doorgaans een hoogte van 3 meter. Uiteraard kan dit per gemeente afwijkend zijn.
Wat als ik kies voor een carport bouwen zonder vergunning?

In onze blog staat omschreven waar een carport minimaal aan moet voldoen. We raden daarom altijd aan goed je onderzoek te doen voordat je een carport laat plaatsen of dit zelf doet. Zeker als je niet zeker weet of je vergunningsvrij mag bouwen.
Heb ik een vergunning nodig?

In de regel heb je bij standaard maten lang niet altijd een vergunning nodig. Echter kan dit verschillen per gemeente en per product. Daarnaast zijn er nog belangrijke invloeden zoals waar je de aankoop wilt plaatsen. Vandaar dat we sterk aanbevelen om goed je research te doen.