Bekijk hier al onze deals!
Maak een afspraak

Wanddiktes en hét verschil in kwaliteit

3 minuten

20 februari 2022

Wanddiktes en hét verschil in kwaliteit

Blokhutten (en andere houtbouwproducten zoals garages en sauna's) hebben verschillende wanddiktes. De keuze voor dikkere of dunnere wanden maak je niet alleen voor het uiterlijk van je houtbouw, maar het kan ook invloed hebben op de stevigheid van de constructie. Hier moet je bijvoorbeeld rekening mee houden wanneer je iets wil bouwen waar het regelmatig waait of stormt.

 1. De wanddiktes van onze producten
 2. De voordelen van verlijmd hout

De wanddiktes van onze producten

Wist je dat de dikkere wanden van onze modellen vaak uit meerdere lagen verlijmd hout bestaan? En ken je ook de voordelen van dit verlijmde hout? Dat leggen we je graag uit.

Azalp blokhutten, chalets, sauna's en garages (dus ons eigen merk) zijn verkrijgbaar in diverse maten, waarbij we de volgende afmetingen hebben met de wanddiktes:

 • 30 mm, niet verlijmd
 • 45 mm, niet verlijmd
 • 60 mm is uit 2 lagen verlijmd
 • 80 mm is uit 2 lagen verlijmd
 • 95 mm is uit 3 lagen verlijmd
 • 120 mm is uit 3 lagen verlijmd
 • 140 mm is uit 4 lagen verlijmd

Het verlijmen gebeurt machinaal met een speciale houtlijm. Het hout wordt dan met 10 KG/CM² tegen elkaar geperst.

Voordelen van verlijmd hout

 • Verlijmd hout is veel sterker dan hout uit één stuk

 • De kans dat het hout krom trekt is veel kleiner bij verlijmd hout

 • Soms zijn lijnen in het hout zichtbaar waar ze aan elkaar zijn verlijmd. Dit kan opgelost worden door het een leuk kleurtje te verven!

De voordelen van verlijmd hout

Het voordeel van verlijmd hout dat het veel sterker is dan hout uit één stuk zorgt voor een zeer stevige constructie. Simpel gezegd is dikker hout nou eenmaal sterker dan dunner hout! De afzonderlijke lagen houden elkaar in bedwang. Mocht het hout ooit scheurtjes vertonen (iets wat bij hout helaas nooit geheel uitgesloten kan worden), dan zal het verlijmde hout nooit dieper scheuren dan één laag. Bij dikker hout uit één geheel (dus hout dat niet verlijmd is), is de kans dan ook groter dat de gehele balk/plank doorscheurt. Je kunt er dus beter voor kiezen om verlijmd hout te gebruiken in plaats van één dikke balk of plank.

Het tweede voordeel komt erop neer dat de kans op kromtrekken aanzienlijk verkleind wordt bij verlijmd hout. Hout kan kromtrekken door wisseling in temperaturen vanwege vocht wat in hout kan trekken. In deze blog kun je hier meer over lezen. Kromtrekken kan eerder gebeuren bij lange planken en heeft niet zozeer effect op de stevigheid van je constructie, maar wel op het aanzicht en de binnenkant en interieur beschermen tegen invloeden van buitenaf. Bij verlijmd hout verdik je eigenlijk het hout, waardoor het natuurlijke proces van kromtrekken wordt tegengewerkt.

Wanneer je de keuze hebt, raden wij zeker aan om verlijmd hout aan te schaffen. Zo geniet je nog langer van de houten aankoop!

Azalp

Geschreven door:

Azalp