Wat is...
Verankering
5 minuten
15 februari 2022
Wat verankering is, welke soorten er zijn er en waar je op moet letten lees je in deze blog!
Wat is een verankering?
Een verankering zorgt ervoor dat je tuingebouw vastgezet wordt aan de (onder)grond. Dit geeft het meer stabiliteit, zodat het niet zomaar omwaait bij een (zware) windstoot en zodat de constructie ook externe steun heeft.
Welke verschillende verankeringen zijn er?
Betonpoer
De klassieke betonpoer bestaat uit verschillende componenten: een betonblok, een metaalplaatje en een draadijzer. Het draadijzer zorgt ervoor dat het betonblok en het metaalplaatje met elkaar verbonden zijn en geeft de mogelijkheid om het product vast te zetten aan de betonpoer. Het betonnen deel wordt ingegraven in de grond en op de metalen voet komt de staander van bijvoorbeeld het tuinhuis of overkapping te staan. Het betonblok is 58cm.
Betontegel
De betontegel kun je zien als het kleine broertje van de betonpoer. De bovenkant is helemaal hetzelfde, dus ook hier zit er een draadeinde in het beton geschroefd met een metalen voetje erop. Het enige verschil is dat het stuk beton veel kleiner is. In plaats van een hoogte van 58cm beton zoals bij de betonpoer, is er bij de betontegel tien cm beton.
Deze verankeringsmethode kun je gebruiken op het moment dat je bijvoorbeeld net een nieuw terras hebt aangelegd en het niet ziet zitten om de tegels eruit te halen. Je plaatst deze namelijk in principe bovenop de bestaande ondergrond.
Soms kan het ook voorkomen dat je aarde als ondergrond hebt waar hele dikke wortels van een boom nog in liggen. Hierdoor is het heel moeilijk om 50cm diep te graven om een betonpoer te plaatsen en makkelijker om tien cm te graven voor een betontegel.
Het grote verschil tussen de betontegels en de betonpoer is dat bijvoorbeeld de overkapping of veranda met betonpoer echt diep in de grond verankerd staat. Bij een betontegel is het vrij oppervlakkig met een diepte van tien cm.
Hieronder zie je een voorbeeld van een betontegel.
Verstelbare paalsteun
In feite is de verstelbare paalsteun, ook bekend als paalanker of plaatanker, een gestripte versie van de betontegel. Het beton is nu helemaal weg, alleen het metalen onderdeel blijft over. Deze wordt nergens ingegraven, maar wordt op de ondergrond vastgeschroefd. In de onderplaat zitten schroefgaten, waardoor je de paalsteun op bijvoorbeeld een betonnen ondergrond kunt vastschroeven.
Een voorbeeld van een plaatanker:
Verstelbaar instortanker
Verankeren door middel van een instortanker vergt iets meer voorbereiding. Het zit eigenlijk al in de naam: dit anker dient gestort te worden. Daarmee wordt bedoeld dat je de onderzijde van deze verankering (de pin met de hoek erin) in het beton zet voordat dit is uitgehard. Je kunt deze dus verankeren op een hele betonplaat, maar je kunt ook losse gaten graven en vullen met beton waar je deze verankering in laat harden. Vervolgens schroef je de paal in het metalen U-profiel.
Hieronder staat het uitgetekend om een beter beeld te kunnen vormen.
Waarom heb ik betonpoeren nodig voor een overkapping?
Betonpoeren worden om verschillende redenen gebruikt bij het bouwen van een overkapping. Ten eerste worden ze gebruikt om de druk die de overkapping uitoefent op de vloer te verleggen naar de ondergrond. Verder worden ze ook gebruikt als opwaai- of stormanker wanneer het flink stormt. Ook worden ze gebruikt om je overkapping in een betere staat te houden. Zonder betonpoeren staan de palen van de overkapping namelijk los op de grond, waarbij de kans aanwezig is dat regenwater en vuil, dat op de grond blijft liggen, in de houten palen trekt en daardoor voor houtrot zorgt. Dit willen we natuurlijk voor je voorkomen!
Door betonpoeren zullen de houten palen ver genoeg boven de grond uit komen, waardoor het vuile water niet in de palen kan trekken. Zo blijf je langer plezier hebben van je overkapping!
Hoe plaats ik een betonpoer voor de overkapping?
Voor je de betonpoeren gaat plaatsen is het belangrijk dat je eerst wat informatie op een rijtje hebt. Het is belangrijk om te weten wat de maat is van de betonpoeren die je gaat gebruiken en ook de plaatsing van de betonpoeren is iets wat je op voorhand vast moet stellen.
De bedoeling is dat je een gat graaft voor de betonpoer, zodat de betonpoeren steviger in de grond staan. Voor dit gat is het belangrijk dat je weet hoe groot de betonpoeren zijn (voor de diepte van het gat) en waar de overkapping geplaatst wordt (zodat je weet waar er gegraven moet worden).
Als voorbeeld pakken we een betonpoer van 58cm. Het is verstandig om de betonpoer vijf tot tien cm boven de grond uit te laten steken, zodat het hut van de overkapping minder snel aangetast wordt door vuil water en vocht. Hiervoor moet dus een gat van 48cm gegraven worden. Een diepte van 58cm is ook mogelijk, voor het geval je nog een betontegel onder in het gat wil leggen als extra draagvlak.
Tot slot is het belangrijk dat de betonpoeren waterpas worden geplaatst en netjes met elkaar uitgelijnd zijn, zodat er geen problemen zijn met het plaatsen van de overkapping. Als laatst is het moment aangebroken om de houten palen van de overkapping vast te draaien op de betonpoeren. Dit kan even duren, maar na het draaien zullen de palen stevig vastzitten en kun je de rest van de overkapping bouwen!
Geschreven door:
Azalp