Zweeds Rabat

(17)


Selecteer de minimale en maximale prijs

€ 6,-

€ 25,-


Selecteer de minimale en maximale breedte

2 cm

18 cm


Selecteer de minimale en maximale lengte

200 cm

500 cmMerk


Kleur


Levertermijn


Zweeds rabat

Een mooie, strakke en moderne manier om je tuin te upgraden is het gebruik van Zweeds rabat. Deze potdekselplanken stapel je gemakkelijk op elkaar waardoor er een mooie schutting, poort of wand ontstaat. Je kunt er ook voor kiezen om het Zweeds rabat bijvoorbeeld als wand in jouw houten tuinhuis te gebruiken. Waar je het ook voor gaat gebruiken: het bevestigen van de Zweedse rabat planken is niet moeilijk. Het maakt daarbij niet uit of de planken van Douglashout of vurenhout gemaakt zijn. Het is wel belangrijk de planken goed te onderhouden. Bij Azalp kun je verschillende lengtes van het Zweeds rabat kopen. Op die manier heb je het perfecte hout voor in je tuin!

1 - 17 van 17 artikelen

Producten per pagina

Sorteer op


Een schutting van Zweeds rabat

Zweeds rabat, ook wel potdekselplanken genoemd, zijn planken die iets schuin lopen en een uitsparing hebben. Hierdoor vallen de planken mooi op elkaar als je deze stapelt en vormen zo een prachtige structuur. De meest voorkomende toepassing van Zweeds rabat is een schutting. Vanwege deze prachtige structuur is het een strak geheel als je de schutting hebt geplaatst. Zwarte planken zijn vaak erg populair voor schuttingen omdat de planten en bloemen in de tuin mooi afsteken bij die zwarte kleur. In combinatie met de manier van stapelen en de zwarte kleur, is het tegelijkertijd een erg moderne en luxe manier om je schutting te maken. Wil je weten hoe je de schutting kunt maken? Lees dan verder bij ‘Zweeds rabat monteren’.

Het is begrijpelijk als jouw buren ook een mooie afwerking van de schutting willen zien. Daarom kun je ook aan de achterkant met Zweeds rabat een schutting maken. Dat heb je een dubbelzijdige schutting en heeft iedereen een mooi uitzicht.

Toepassingen van Zweeds rabat

Naast schuttingen wordt Zweeds rabat ook voor veel andere toepassingen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een tuinhuis (met veranda), een (moderne) blokhut of een kapschuur. Vaak wordt er bij deze toepassingen gebruik gemaakt van een zwarte kleur rabat in combinatie met Douglashout of vurenhouten frames. Door het gebruik van verschillende kleuren, wordt het item vaak erg speels en tegelijkertijd heel chique door het toevoegen van zwarte rabat delen.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om bijvoorbeeld een buitenmuur onder je veranda een update te geven en er Zweedse rabatplanken voor te plaatsen. Voeg een persoonlijke touch toe door leuke familiefoto’s op te hangen of een mooie tuinposter. Om je tuin compleet te maken, is het uiteraard ook mogelijk om een schuur, deur of poort van Zweeds rabat te maken. De mogelijkheden zijn haast eindeloos.

Zweeds rabat monteren

Zweeds rabat monteren is vrij gemakkelijk, maar er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Wij willen natuurlijk ook dat jouw schutting stevig staat en jarenlang in goede conditie blijft staan. Daarom leggen we je graag uit hoe je het Zweeds rabat kunt bevestigen als je bijvoorbeeld een schutting gaat maken.

Je begint met het plaatsen van de hardhouten palen. Bepaal waar de schutting komt te staan, span een touwtje van de ene kant naar de andere kant en boor de gaten voor de palen in de grond. Hierin komen je palen te staan die je met snelbeton plaatst. Kunnen de palen niet op die manier in de grond worden gezet? Zet deze dan in een paalvoet en zorg voor versteviging aan de achterzijde van de schutting. Plaats de palen waterpas, met ongeveer 70 cm ruimte tussen de palen. Iets meer of iets minder is geen probleem. Laat het snelbeton drogen en je kunt beginnen met de bevestiging van het Zweeds rabat.

Het bevestigen van het Zweeds rabat doe je van onder naar boven. Zo kun je de planken gemakkelijk op elkaar stapelen. Plaats de breedste kant van de plank naar beneden. Zorg dat je onderaan een hardhouten plank plaatst of een ruimte van ongeveer zeven centimeter overhoud. Je voorkomt hiermee dat vocht gemakkelijk in het hout kan trekken. Stapel de planken niet strak op elkaar, maar houdt 2 à 3 mm ruimte tussen elke plank. Hout zet uit in de winter en krimpt in de zomer, dus ook planken hebben de ruimte nodig om te werken.

Als je het Zweeds rabat gaat vastschroeven is het belangrijk eerst voor te boren. Zo voorkom je barsten in het hout en kun je de schroefkoppen laten verzinken in het hout. Gebruik RVS schroeven en plaats deze altijd in het dikke gedeelte van de plank. Houd ongeveer ¼ en ¾ van de plank aan om de schroeven te plaatsen. Tip: teken een verticale, waterpas lijn op de hardhouten steunpaal waarna je met een malletje de planken telkens op exact dezelfde plaats kunt vastschroeven.

Wordt de schutting breder dan dat de planken zijn? Dan heb je te maken met naden. Vermijd bij het plaatsen van het Zweeds Rabat dat je deze naden allemaal op dezelfde lijn plaatst. Dit komt de stevigheid van de constructie namelijk niet ten goede. Laat de naden daarom verspringen op de manier zoals bakstenen ook worden gestapeld.

Als je de gewenste hoogte hebt bereikt, kun je aan de afwerking beginnen. Zaag eventueel de steunpalen af als deze te lang blijken te zijn. Ook is het van belang om de naden en de kopse kanten van het Zweeds rabat te beitsen, zodat ook de kopse kanten beschermd zijn tegen schimmels, vocht en insecten. Dan ben je klaar: je hebt je eigen Zweedse rabat schutting gemaakt!

Zweeds rabat geïmpregneerd of onbehandeld?

In ons assortiment vind je planken die geïmpregneerd zijn en planken die onbehandeld zijn. Geïmpregneerd betekent dat er schimmel- en insectenwerende stoffen in het hout zijn doordrongen zodat de levensduur van de planken verlengd wordt. Het hout gaat hierdoor wel twintig jaar mee. Geïmpregneerd Zweeds rabat heeft vaak een groene tint.

Zweeds rabat onbehandeld gaat minder lang mee dan geïmpregneerd hout omdat het simpelweg sneller vocht kan opnemen en gevoeliger is voor schimmels en insecten. Het is daarom verstandig om onbehandeld hout te beitsen voordat je de planken gaat gebruiken. Zo kun je gemakkelijk bij alle kanten van de plank en breng je een goede beschermlaag aan. De kleur van de beits kun je zelf bepalen en dus afstemmen met de rest van de tuin.

De afmetingen van Zweeds rabat

Welke afmetingen jouw Zweedse rabat planken moeten hebben, is volledig afhankelijk van de toepassing van de planken. Bij Azalp vind je Zweeds rabat van 3 meter, 4 meter en 5 meter. Deze planken zijn onbehandeld. Wil je toch geïmpregneerd Zweeds rabat? 360 cm is dan de lengte die wij in ons assortiment hebben.

De kopmaat van de planken kun je bij de rabatplanken in ons assortiment opdelen in de werkelijke kopmaat en de werkende kopmaat. Dit heeft te maken met de uitsparing die in de plank zit. De werkelijke kopmaat is het breedste gedeelte van de plank, maar omdat de planken bij de bevestiging over elkaar heen schuiven, zie je maar een gedeelte van de plank: de werkende kopmaat. De werkelijke kopmaat van het Zweeds rabat bij Azalp is 25 x 195 mm.

De verschillende soorten Zweeds rabat

Bij Azalp vind je twee houtsoorten waar het Zweeds rabat van gemaakt is: Douglashout en vurenhout. Douglashout heeft een warme houtkleur dat in iedere tuin past. De vurenhouten planken zijn zwart afgewerkt of geïmpregneerd, waardoor een groene tint ontstaat. Hout gaat lang mee, maar vocht, schimmels en insecten kunnen de kwaliteit aantasten van onbehandeld hout. Daarom is het verstandig om het Zweeds rabat te beitsen voordat je deze gaat monteren. Houd het beitsen één keer in de vijf jaar bij om de levensduur te verlengen.

Heb je nog vragen over de houtsoort Zweeds rabat of wil je graag overleggen met een van onze gespecialiseerde medewerkers wat je er allemaal mee kunt of hoe je dit het beste kunt bevestigen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag om jouw Zweeds rabat project tot een goed einde te brengen!