Advies
Heb ik een bouwvergunning nodig voor een overkapping?
8 minuten
22 maart 2023
Wanneer je een tuinproject, zoals het plaatsen van een overkapping, gaat beginnen, zijn de nodige voorbereidingen nodig. Is het ontwerp definitief, heb ik alle materialen in huis, heb ik een bouwvergunning nodig voor een overkapping en weet ik wie de overkapping gaat plaatsen? Het zijn dus nogal wat vragen die je kunt stellen en zaken om te regelen.
In deze blog nemen we je mee in de wereld van vergunningen voor bijbehorende bouwwerken in Nederland en België. Dit klinkt misschien heel theoretisch, maar we leggen je graag op een makkelijke manier uit hoe het zit. Dan blijkt uiteindelijk dat het niet heel moeilijk blijkt te zijn!
- Wat is een vergunning?
- Wanneer heb ik een bouwvergunning nodig voor een overkapping?
- Wanneer heb ik een bouwvergunning nodig voor een overkapping in Nederland?
- De regels voor een overkapping aan huis
- De regels voor een vrijstaande overkapping
- Ik wil mijn overkapping op de erfgrens bouwen. Heb ik een bouwvergunning nodig?
- Wanneer heb ik een bouwvergunning nodig voor een overkapping in België?
- Controleer altijd of je een bouwvergunning nodig hebt voor een overkapping
- Ik heb een bouwvergunning nodig voor mijn overkapping
Wat is een vergunning?
Beginnend met de basis: wat is een vergunning? Een vergunning is de officiële toestemming van een autoriteit (zoals Gemeente of Provincie) om een bepaalde activiteit uit te mogen voeren. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om het uitbouwen van je huis, een bijgebouw plaatsen in je tuin, het verkopen van producten of het organiseren van evenementen.
Een vergunning is eventueel nodig zodat de desbetreffende autoriteit erop kan toezien dat de activiteit volgens bepaalde regels en voorschriften wordt uitgevoerd. Hiermee wordt ervoor gezorgd dat de veiligheid, gezondheid en het milieu niet in gevaar komen.
Wanneer heb ik een bouwvergunning nodig voor een overkapping?
Een bouwvergunning voor een overkapping in je tuin is niet altijd noodzakelijk. Toch is het belangrijk goed te onderzoeken of dat in jouw situatie ook geldt. Ook voor zogenaamde bijbehorende bouwwerken, zoals tuinhuizen, blokhutten, chalets en overkappingen, kan zich namelijk de situatie voordoen dat een vergunning nodig is. Dit is volledig afhankelijk van verschillende factoren die in iedere situatie anders zijn. Jouw woonplaats, de ligging van je huis, de grootte van de overkapping en de plaats waar je deze wilt bouwen zijn bijvoorbeeld belangrijke factoren die bepalen of je al dan niet een vergunning nodig hebt om de overkapping te kunnen plaatsen.
De regels die wettelijk zijn vastgelegd om te bepalen of je een vergunning nodig hebt voor een overkapping, bespreken we hieronder in het kort. Let op: het is desalniettemin te allen tijde zeer belangrijk om bij jouw eigen gemeente te controleren of je de overkapping vergunningsvrij kunt plaatsen.
Wanneer heb ik een bouwvergunning nodig voor een overkapping in Nederland?
In de regel mag een overkapping vaak vergunningsvrij gebouwd worden in Nederland. Dit geldt zowel voor een vrijstaande overkapping in je tuin als voor een overkapping aan je huis vast (ook wel veranda genoemd). Er zijn echter regels waar je aan moet voldoen om jouw overkapping vergunningsvrij te kunnen plaatsen. Voldoe je niet aan die voorwaarden, dan is de kans dat je een vergunning nodig hebt groter.
De regels die voor zowel een overkapping aan je huis als voor een vrijstaande overkapping gelden zijn dat de overkapping niet meer dan 50% van de tuinoppervlakte in beslag mag nemen, de overkapping wordt niet als hoofdwoning gebruikt én de overkapping is niet groter dan 30 m². Hieronder lees je de specifieke regelgeving die geldt per type overkapping.
De regels voor een overkapping aan huis
Voor een overkapping aan je huis heb je te maken met de zogenaamde 2,5 meter zone. Dit houdt in dat je binnen 2,5 meter van de achtergevel tot 4 meter hoog mag bouwen. Je mag echter niet meer dan 30 centimeter boven de onderkant van de eerste verdiepingsvloer uitkomen. Als de gevel waar je de overkapping tegenaan gaat plaatsen maar één verdieping hoog is (bijvoorbeeld bij een aanbouw of een bungalow), dan mag de overkapping niet hoger zijn dan deze hoogte.
Vaak is een overkapping die je tegen je huis plaatst dieper dan 2,5 meter. Dat betekent dat je ook rekening moet houden met de regels die hierbuiten gelden. Buiten de 2,5 meter zone mag je simpelweg niet hoger bouwen dan 3 meter.
Om zowel binnen als buiten de 2,5 meter zone aan de regels te voldoen, kun je ervoor kiezen om de overkapping te laten verspringen of de veel gekozen oplossing om de overkapping schuin af te laten lopen. Zo voldoe je aan alle regels en heb je waarschijnlijk geen vergunning nodig!
De regels voor een vrijstaande overkapping
Een vrijstaande overkapping plaats je vrijwel altijd op een andere plek in de tuin dan dicht bij je huis. Grote kans dus dat je de vrijstaande overkapping buiten de 2,5 meter zone plaatst. Misschien heb je een hoek in de tuin waar de laatste zonnestralen van de dag nog schijnen of kies je voor de windstille plek of de plaats in je tuin met het mooiste uitzicht.
Buiten de 2,5 meter zone geldt een maximale hoogte van 3 meter voor jouw overkapping om deze vergunningsvrij te kunnen plaatsen. Houd hierbij ook nog rekening met de algemene regels, bijvoorbeeld dat de overkapping niet groter mag zijn dan 30 m².
Ik wil mijn overkapping op de erfgrens bouwen. Heb ik een bouwvergunning nodig?
Het is natuurlijk heel begrijpelijk dat je jouw tuin zo efficiënt mogelijk wilt indelen en daarom iedere hoek van de tuin wilt benutten. Je kunt dan dus overwegen om de overkapping op de erfgrens te plaatsen. Er zijn echter regels aan verbonden als je een bijgebouw vergunningsvrij op de erfgrens wilt plaatsen. De overkapping mag dan namelijk niet hoger zijn dan 2 meter. Je kunt je afvragen of dit wel zo fijn en praktisch is in verband met de lage doorloophoogte.
Misschien vraag je je wel af of je de overkapping dan wel vergunningsvrij tegen de schutting aan mag plaatsen. Als de overkapping van jou én je buren is mag je, volgens het Juridisch Loket, met jouw kant doen wat je wilt zolang je maar geen schade aanbrengt.
Controleer altijd de wettelijke regelgeving bij jouw gemeente en op de site van de Rijksoverheid. Zo weet je zeker dat je de overkapping zonder bouwvergunning kunt plaatsen. Houd echter ook rekening met je buren. Het feit dat je volgens de regels de overkapping mag plaatsen, wil niet zeggen dat jouw buren het daar ook mee eens zijn. Ga dus altijd in gesprek met je buren zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Wanneer heb ik een bouwvergunning nodig voor een overkapping in België?
In Vlaanderen zijn de regels voor het vergunningsvrij bouwen van een overkapping anders dan in Nederland. Zodra jij een overkapping gaat bouwen heb je een meldingsplicht. Dat betekent dat je jouw gemeente ervan op de hoogte moet stellen dat je een overkapping gaat plaatsen. De meldingsplicht geldt bij de volgende voorwaarden:
- De overkapping is, samen met andere bijgebouwen, niet groter dan 40 m²;
- De overkapping is, gemeten vanaf de grond, niet hoger dan 4 meter;
- De overkapping staat minimaal 3 meter van de perceelgrens aan de zijkant en minimaal 2 meter van de perceelgrens aan de achterkant;
Voor een vrijstaande overkapping gelden ook bovenstaande voorwaarden, maar hier komt nog één voorwaarde bij. De overkapping moet binnen 30 meter van de woning staan. Zodra je aan deze voorwaarden voldoet heb je dus enkel meldingsplicht, nog geen vergunningsplicht. Vergunningsplicht heb je in Vlaanderen wanneer je niet aan één van deze voorwaarden kan voldoen, bijvoorbeeld omdat de overkapping en het tuinhuis samen meer dan 40 vierkante meter van de totale tuinoppervlakte in beslag nemen.
Controleer altijd of je een bouwvergunning nodig hebt voor een overkapping
Controleer altijd bij jouw gemeente of je de overkapping daadwerkelijk vergunningsvrij kunt bouwen. Bij veel gemeenten zul je hiervoor specifieke informatie moeten kunnen overleggen en vaak ook een tekening van het ontwerp moeten meeleveren zodat de gemeente precies weet wat je plannen zijn.
We adviseren je ook goed te oriënteren via de website van de Rijksoverheid. Je kunt daarnaast ook gebruik maken van de handige tool, de vergunningscheck. Zo weet je zeker dat de bouw van je overkapping qua regelgeving soepel verloopt.
Ik heb een bouwvergunning nodig voor mijn overkapping
Misschien weet je na het lezen van deze blog al dat je een bouwvergunning nodig hebt, of je hebt zojuist de vergunningscheck gedaan en bent tot dezelfde conclusie gekomen. Nu is het tijd om de vergunning aan te vragen. Let op: de bouwvergunning is vanaf 2010 opgegaan, samen met een aantal andere wetten, in de omgevingswet. Je vraagt dus een omgevingsvergunning aan.
Je vraagt de vergunning bij je eigen gemeente aan. Je hebt hier een aantal gegevens voor nodig, zoals alle details van de overkapping, jouw persoonlijke gegevens, informatie over de locatie, een specificatie van de werkzaamheden en bijlagen. Het bevoegd gezag gaat nu de aanvraag controleren. Zodra de omgevingsvergunning wordt toegekend ontvang je hiervan bericht en kan de bouw van jouw overkapping van start!
Geschreven door:
Azalp