Hoe lang gaat tuinhout mee?
4 minuten
8 maart 2024
Tuinhout is een populaire keuze voor vele tuinprojecten, van schuttingen en pergola's tot tuindeuren en hekken. Het brengt een natuurlijke en warme uitstraling in je tuin, maar hoe lang kun je verwachten dat het meegaat? In deze blog duiken we dieper in de levensduur van tuinhout, met tips om het zo lang mogelijk mee te laten gaan.
Wat is tuinhout?
De term ''tuinhout'' omvat diverse houtsoorten geschikt voor buitengebruik, onder andere hardhout, vurenhout, grenen, Douglashout, Bangkirai en Azobe.
Deze hardhouten houtvarianten zijn doorgaans wat prijziger, maar bieden een belangrijk voordeel; ze zijn namelijk een stuk duurzamer. Dit betekent dat ze beter bestand zijn tegen de weersinvloeden. Vuren en grenen worden vaak onder druk geïmpreneerd, waardoor ze duurzamer worden. Een populaire houtsoort is Douglas. Deze houtsoort is geliefd om zijn roze kleur. Douglas hout is duurzamer dan onbehandeld vuren en grenen, mits het hout niet in contact komt de grond (vocht) en er geen water op kan blijven liggen.
Wat beïnvloedt de levensduur van tuinhout?
De levensduur van tuinhout wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder het type hout, de behandeling ervan, en de blootstelling aan weersomstandigheden.
- Type hout
Niet alle hout is gelijk als het gaat om duurzaamheid. Er zijn verschillende soorten hout, die allemaal andere eigenschappen kunnen hebben, wat de duurzaamheidsklasse bepaalt.
Hardhoutsoorten, zoals Bangkirai en Azobe, staan bekend om hun weerstand tegen verrotting en kunnen gemakkelijk 25 jaar of langer meegaan. Zachthoutsoorten, zoals grenen, douglas en vuren, zijn minder duurzaam maar kunnen met de juiste houtbehandeling ook een respectabele levensduur hebben. - Houtbehandeling
Behandeld hout is beter bestand tegen vocht, insecten en schimmel, wat essentieel is voor elke houtsoort die buiten gebruikt wordt. Druk geïmpregneerd hout is een populair keuze voor tuinprojecten vanwege zijn verhoogde weerstand tegen de weerselementen.
Geïmpregneerd hout bevordert de duurzaamheidsklasse van het hout. Het hout heeft zo een langere levensduur. De exacte verlenging van de levensduur kan variëren, afhankelijk van andere factoren zoals het gebruikte impregneermiddel. Over het algemeen gaat het vaak twee keer zo lang mee, wat neer komt op 10 tot 15 jaar langer mee dan niet-geïmpregneerd hout. - Weersinvloeden
Regen, sneeuw, zonlicht en temperatuurschommelingen kunnen allemaal invloed hebben op de levensduur van tuinhout. Hout dat constant aan deze elementen wordt blootgesteld, zal sneller achteruitgaan zonder regelmatig onderhoud.
Hoe verleng je de levensduur van tuinhout?
Om je tuinhout zo lang mogelijk mooi en sterk te houden is goed onderhoud belangrijk. Je tuinhout planken of palen moet je regelmatig onderhouden, waardoor het langer meegaat.
- Regelmatig onderhoud
Voor een duurzaam en stabiel eindresultaat is het belangrijk om tuinhout op de juiste manier te monteren, met specifieke aandacht voor de gebruikte bevestigingsmaterialen en de afstand tussen de planken om uitzetting en krimp op te vangen.
Inspecteer je houten tuinconstructies jaarlijks op tekenen van slijtage of schade en check of alle bevestingsmaterialen nog goed vastzitten. Vervang beschadigde delen onmiddellijk om verdere achteruitgang te voorkomen. - Bescherming tegen vocht
Waterophoping rondom houten structuren kan leiden tot langdurige vochtproblemen. Vochtig hout is een broedplaats voor schimmels en houtrot, wat de levensduur van het hout ernstig kan aantasten. Daarnaast kan langdurige blootstelling aan vocht de structuur van houten constructies verzwakken, waardoor ze uiteindelijk kunnen verzakken.
Zorg daarom voor goede drainage rondom houtconstructies om direct contact met water te minimaliseren en te voorkomen dat water zich ophoopt nabij het hout. Je kan ook overwegen om fundamenten te gebruiken om hout van de grond te houden. - Houtbehandeling
Breng regelmatig een houtbeschermingsmiddel aan om je tuinhout te beschermen tegen vocht, UV-straling, en schimmels. Geïmpregneerd tuinhout is dus een goede optie. Hierbij wordt een impregneermiddel met chemische stoffen met druk toegepast op het hout. Voor het beste resultaat, herhaal deze behandeling elke twee tot drie jaar.
Bij diverse soorten hout kun je kiezen om het thermisch te modificeren. Dit is een warmtebehandelingsproces om de duurzaamheid en weerstand tegen verrotting te verbeteren. Thermisch gemodificeerd hout is dus zeer geschikt om de duurzaamheid van het hout te bevorderen en het hout een lange levensduur te geven. - Schoonmaken
Houd je tuinhout schoon door het regelmatig te vegen en, indien nodig, te wassen met een mild schoonmaakmiddel. Dit voorkomt de opbouw van algen en schimmels.
De levensduur van tuinhout hangt af van meerdere factoren, maar met het juiste type hout, behandeling, en regelmatig onderhoud kun je jarenlang van je tuinconstructies genieten. Door te investeren in kwaliteitshout en het goed te verzorgen, zorg je ervoor dat je tuin er jaar na jaar prachtig uitziet. Bij Azalp ben je aan het juiste adres om relatief goedkoop tuinhout te kopen, bekijk ons assortiment hier!
Geschreven door:
Azalp