Houten Balken

(19)


Selecteer de minimale en maximale prijs

€ 6,-

€ 58,-


Selecteer de minimale en maximale breedte

7 cm

20 cm


Selecteer de minimale en maximale lengte

300 cm

600 cmMerk


Kleur


Levertermijn


Houten balken

Je wilt zelf een constructie bouwen en bent op zoek naar de juiste houten balken voor jouw project. Onze houten balken zijn geschikt om zowel buiten als binnen te plaatsen. Binnen ons assortiment verkopen wij vooral Douglas houten balken, vanwege de hoge kwaliteit van deze houtsoort en omdat het hout zacht genoeg is om makkelijk mee te werken. Onze houten balken zijn beschikbaar in verschillende afmetingen en afwerkingen. Gebruik bijvoorbeeld onze houten balken om je huis een make-over te geven en de houten balken te plaatsen als faux steunpalen en wanden voor een echte boerderij-look. Wil je er buiten mee aan de slag? Met ons assortiment aan tuinhout bouw je zo je eigen overkapping, sauna, tuinhuis of zelfs chalet! Lees onderaan deze pagina verder voor meer informatie over ons assortiment aan houten balken en tips die je helpen om houten balken te kopen in de afmetingen die jij nodig hebt.

1 - 19 van 19 artikelen

Producten per pagina

Sorteer op


Een houten balk gebruiken voor een overspanning

Met een overspanning bedoelen we de afstand tussen twee steunpunten, in het geval van een overkapping is dit de afstand van paal tot paal. Je kunt je houten balken dus gebruiken als steunpilaren waar je vervolgens een balk tussen plaatst als overspanning.

Een overspanning is het gedeelte van een constructie tussen twee steunpunten. In het geval van een buitenverblijf is dit de afstand van paal tot paal. Een overspanning verbindt ook de houten palen met elkaar en zorgt voor draagkracht. Op deze constructie rust het dak en moet dus sterk genoeg zijn om dat te dragen zonder dat het hout gaat buigen en het de stevigheid verliest. Wij raden daarom aan om per 100 cm van de lengte van de balk, 5 cm dikte te hebben. Voor houten balken met 6 meter overspanning moet je een balk hebben met een dikte van minimaal 35 cm. Een dikke houten balk met overspanning van 3 meter, moet je een balk kiezen met een dikte van minimaal 15 centimeter.

De draagkracht van een houten balk

Je constructie moet natuurlijk sterk zijn. Het eventuele dak moet ondersteund worden en de constructie op zichzelf moet ook stevig staan. Je wilt niet dat het in elkaar stort of gaat rammelen met slechte weersomstandigheden. Rekening houdend met de afmetingen van de balk die je kiest, heb je te maken met overspanning waar je hierboven over gelezen hebt. Je kunt de draagkracht vergroten door schoren te plaatsen bij de balken. Deze schuine houten balken verbinden de palen die in de grond staan met de overspanning waar het eventuele dak op rust. Schoren versterken niet alleen je constructie, maar geven ook een toffe uitstraling aan je buitenverblijf.

De verschillende lengtes van Azalp’s houten balken

De lengtes van onze houten balken bieden wij aan in 3 meter, 4 meter, 5 meter en 6 meter. Deze lengtes zijn ononderbroken en bestaan uit één geheel. Ononderbroken houten balken kunnen je voorkeur hebben vanwege de uitstraling van je tuinproject, of je hebt de lengte nodig om een extra hoog dak te ondersteunen. Je kunt onze houten balken natuurlijk ook zelf korter maken en gebruiken voor jouw tuinproject.

Je kunt er ook voor kiezen om onze houten balken van 4 meter aan elkaar vast te monteren en dan heb je een balk van 8 meter. Als je deze stevig aan elkaar monteert dan is er geen verschil in stevigheid, maar esthetisch gezien ziet het er natuurlijk wel anders uit dan een houten balk uit één geheel. Met een beetje creativiteit kun je dit gemakkelijk oplossen als het een doorn in je oog is, door er bijvoorbeeld plantjes of andere decoratie voor te hangen.

De verschillende afmetingen van Azalp’s houten balken

Natuurlijk is niet alleen de lengte van houten balken belangrijk, maar ook de kopmaat. De kopmaat zit aan de uiteindes van de balken. De lengte en breedte hiervan drukken we in millimeters uit. Kijk hier dus ook goed naar om er zeker van te zijn dat je je houten balken lang genoeg aanschaft. Binnen ons assortiment vind je hier verschillende afmetingen in. De afmetingen variëren binnen ons assortiment tussen 45x70, 63x175 en 50x150.

Hout is en blijft een natuurproduct en zal ook als afgezaagde houten balken blijven “leven”. Hout dat blijft leven kan krimpen en uitzetten bij temperatuurverschillen. We willen je dan ook als tip meegeven dat je hier rekening mee houdt wanneer je kijkt naar de maten die jij nodig hebt. We raden aan om tussen de tien en 15 centimeter extra te rekenen om er zeker van te zijn dat je genoeg aan je houten balken hebt voor jouw tuinproject. Dit geeft je ook wat meer speling en ruimte met het bouwen van je constructie.